Waarom verliefdheid over gaat

Hevige verliefdheid kan veel met je doen. Die roze wolk waar je op zit is heerlijk. Vier de liefde! Zolang de verliefdheid duurt tenminste. Want één ding is zeker: verliefdheid gaat over. Wees daar dan ook op voorbereid, voordat je ineens hard van die roze wolk af valt. Gelukkig is het heel normaal dat dit gebeurt. Maar waarom gaat die verliefdheid over?

Een verliefdheid kan drie maanden tot drie jaar duren. De verliefdheid neemt af zodra de eerste irritaties ontstaan. Eerst vind je alles aan hem of haar leuk, je kunt geen genoeg krijgen van die ander. En hoe meer tijd je samen doorbrengt, des te meer kans er bestaat op kleine irritaties. Denk hierbij aan een gek geluid in een lach, die je eerst zo leuk vond, of tandpastaresten op de wastafel. Irritaties zorgen ervoor dat de verliefdheid over gaat. Bij de één gaat dat heel hard, bij de ander kan dat even duren.

Onvolmaakt

Het is heel simpel, als je iemand intenser meemaakt, wordt die persoon echt en onvolmaakt. Want niemand is perfect. Die persoon is opeens niet meer helemaal hoe jij hem of haar in gedachten had. En iedereen die eens geproefd heeft van verliefdheid, is daarna ook teleurgesteld geraakt. Want die ideale man of vrouw, veranderde in een onvolmaakt mens. En terwijl we weten dat dit gebeurt, worden we telkens weer verliefd op een nieuw persoon. Iemand die zelfverzekerd is, slim, gevoelig, knap en ook nog eens humor heeft. En al deze eigenschappen zijn geen illusies, ze zijn echt. Alleen dit beeld vertroebelt omdat je ook de onvolmaaktheden in die persoon gaat zien.

Accepteer imperfectie

Wanneer je een relatie met iemand aangaat, breng je meer tijd samen door. Dat is het moment dat de tekortkomingen meer in beeld komen. En daarom worden we minder verliefd als we iemand elke dag meemaken. Maar kun je dan alleen verliefd zijn op een vreemde? Ja, eigenlijk wel. Want met die vreemde leef je in een sprookjeswereld in je eigen gedachten. Dát is waar we verliefd op worden. Het is een Fata Morgana. Tot het in de echte wereld tegen gaat vallen. Helaas kunnen we hier niets tegen doen. Wel is er een oplossing voor de herhaaldelijke teleurstelling: accepteer imperfectie.

Verliefdheid is niet oneindig

Zolang je namelijk geen imperfecte accepteert, kun je nooit met iemand in een langdurige relatie zijn. Geef jouw partner, met al zijn of haar goede intenties, de kans om ook met onvolmaaktheden in jouw leven te blijven. Zeker als je diep van binnen voelt dat je wel bij je partner zou willen blijven, maar het gevoel van verliefdheid over is. Belangrijk om te weten is dat het heel normaal is dat verliefdheid over gaat. Het duurt niet oneindig lang, bij niemand.

Liefde is een bewuste keuze

Je hoeft niet per se verliefd te zijn om een goede relatie te hebben. Het hebben van een relatie met iemand is een keuze die je maakt. En die keuze baseer je, misschien onbewust, op een aantal factoren. Denk hierbij aan inkomen, een kinderwens, bepaalde eigenschappen en voorkeuren van de ander. Daardoor ontstaat na verliefdheid een soort ‘zakelijke’ relatie. Het is iets waar je bewust en weldoordacht voor kiest omdat die persoon nu eenmaal goed bij je past. En dan neem je die onvolmaaktheden voor lief, want ook jij bent niet perfect. En je zult zien dat je een hele betekenisvolle relatie kunt hebben, ook al is de verliefdheid over.

Wil je graag weer even die vlinders terug in je buik voelen? Dat kan! Lees ook: Opnieuw verliefd op je partner, hoe doe je dat? 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *